Categorieen


Pagina's

Korte uitleg over verschillende soorten klinieken

Er wordt steeds vaker gesproken over poliklinische dag behandel centra, hierbij  gaat het over de privé klinieken of de particuliere klinieken. Deze worden opgezet en gefinancierd met prive middelen, dit zijn dan ook meteen de investeerders. Je kunt deze klinieken herkennen aan een aantal kenmerken. Zij hebben namelijk een bedrijfsmatige aanpak zonder bureaucratie en kwaliteit, klantvriendelijkheid, marktgericht en efficiency zijn de basisprincipes bij deze klinieken. Er bestaan eigenlijk drie soorten klinieken:

- Medische/Esthetische klinieken: Hierbij gaat het over de particuliere klinieken waarbij de mensen alleen terecht kunnen voor behandelingen die niet worden vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Dit zijn dan vaak de behandelingen waar geen medische reden voor is. Mensen willen graag dat het wordt uitgevoerd, zelf, maar het is eigenlijk niet nodig. Je kunt hierbij denken aan cosmetische ingrepen, ook een laserbehandeling behoort vaak tot de mogelijkheden. Dit wil ook zeggen dat de mensen de kosten voor eigen rekening nemen, de zorgverzekeraar keert geen vergoeding uit maar men wil toch graag dat de behandelingen worden uitgevoerd. Deze behandelingen vallen onder het derde compartiment. Alle prijzen die voor deze behandelingen in rekening worden gebracht staan niet onder overheidstoezicht. Dit wordt dan ook wel  gezien als een vrije markt, het is daarom voor mensen verstandig om de prijzen van deze klinieken met elkaar te gaan vergelijken. Je kunt op de websites kijken want daar wordt veel informatie je aangeboden.

- Zelfstandige Behandel Centra (ZBC): De mensen kunnen naar een particuliere kliniek waarbij behandelingen wel vergoed worden door een ziektekostenverzekeraar. Het gaat hier dan ook over de behandelingen uit het tweede compartiment. Hierbij zijn er wel afspraken gemaakt tussen de ziektekostenverzekeraars en de behandelcentra. Iedereen heeft toegang tot deze klinieken en het is dan wel belangrijk dat de zorgverzekeraar een afspraak heeft met een kliniek, anders worden er geen vergoedingen uitgekeerd. Je kunt het beste voordat er een behandeling plaats gaat vinden gaan onderzoeken of dat er afspraken zijn gemaakt en gaan bekijken welk bedrag er wordt vergoed. Je hebt altijd eigen keuze als het gaat over de artsen. De zorgverzekeraars mogen niet zeggen naar wie je wel en niet mag gaan, je mag dus zelf beslissen waar je naar toe gaat.

- Combinatie van beide: Dan zijn er nog particuliere klinieken waar je terecht kunt voor verzekerde en voor onverzekerde behandelingen. Mocht je daar gebruik van willen maken dan kun je het beste eerst gaan bekijken wat er wordt vergoed en welke kosten er zelf betaald moeten worden. Goed laten informeren over de mogelijkheden is daarom belangrijk, maar ook informeren bij de ziektekostenverzekeraar en de website van de kliniek bekijken kunnen heel wat extra informatie opleveren. Zijn er nog vragen? Dan moet je deze gewoon gaan stellen. Je kunt het beste na algehele duidelijkheid pas een keuze maken waar jij je gaat laten behandelen, want ook de kosten spelen hierin natuurlijk een rol.
Over de auteur

Jan de Boer

Bent u op zoek naar een kliniek? Hier boven staat een korte uitleg per kliniek soort. Doe er je voordeel mee. Goed ingelezen zijn kan zeker geen kwaad.


Meest bekeken - Alle categorieen