Categorieen


Pagina's

Kies houten kozijnen

In een zeer ver verleden waren houten kozijnen de populairste kozijnen, aangezien kunststof kozijnen nog niet bestonden en aluminium en stalen kozijnen niet een heel hoge isolatiewaarde hadden. Tegenwoordig worden kunststof kozijnen verreweg het meest toegepast, maar toch blijft hout het klassieke materiaal voor kozijnen. Te veel mensen kiezen niet voor houten kozijnen, omdat zij veel zouden moeten schilderen, een vooroordeel dat al langere tijd is achterhaald, vanwege een verbeterde eindafhandeling van houten kozijnen.

Hard- en zachthouten kozijnen

Bij de aanschaf van houten kozijnen moet goed worden gekeken naar de houtsoort, kies voor houten kozijnen in buitengevels altijd voor hardhouten kozijnen. Hout kan worden verdeeld in 5 klassen, welke zijn geformuleerd naar duurzaamheid, ofwel hoe goed is de houtsoort bestand tegen rotting, anders geformuleerd hoe luidt de vochtweerstand. Hardhouten kozijnen behoren altijd tot klasse 1 en 2 en zachthouten kozijnen vallen immer in klasse 3 tot en met 5. Zachthouten kozijnen zijn eigenlijk alleen geschikt voor binnengebruik.

Het gros van de hardhouten kozijnen zijn vervaardigd van beuken-, eiken- en een enkele keer merantihout. Veel zachthouten kozijnen zijn gemaakt van grenen- en vurenhout en hebben een maximale levensduur bij buitengebruik van 10 jaar. Zachthouten kozijnen zijn verkrijgbaar in de meeste bouwmarkten, een voorbeeld zijn houten deurstijlen. Hardhouten kozijnen met klasse 1 hebben een levensduur van plusminus 25 jaar en houten kozijnen met klasse 2 een levensduur die ligt tussen 15 en 25 jaar.

Zachthouten kozijnen zijn wel bruikbaar in buitengevels, maar alleen als het behandeld naaldhout betreft als grenen en vuren.

Meer voordelen houten kozijnen

Houten kozijnen worden doorgaans gekozen wegens de authentieke uitstraling, tegelijkertijd zijn een hoop mogelijkheden met betrekking tot de stijl van houten kozijnen. Je kunt kiezen tussen moderne en klassieke stijlen of tussen renaissance en retro stijlen. Tevens bestaan tal van mogelijkheden op het gebied van kleuren, elke bedenkbare kleur is mogelijk net als een transparante lak, waardoor de houtkleur mooi blijft behouden, dus de klassieke beuken en eiken of grenen en vuren kleur.

Mocht je kiezen voor houten kozijnen, dan heb je een groot voordeel, want de houten kozijnen kunnen op elk mogelijk moment worden overschilderd, wat overigens niet heel aannemelijk is. Niet alleen worden houten kozijnen gebruikt bij nieuwbouwprojecten, bij renovaties worden houten kozijnen ook vaak gebruikt. Hard- en zachthouten kozijnen zijn namelijk zeer gemakkelijk in te passen in bestaande bouwwerken. Het grootste en meest in het oogspringende voordeel van houten kozijnen is de isolatiewaarde, die hoger is dan aluminium, stalen en eveneens nieuwe kunststof kozijnen.
Over de auteur

Maurice

Maurice beheert namens E-Quotations meerdere bouwgerelateerde vergelijkingssites, met als voornaamste onderwerpen dakkapellen en aluminium, houten en kunststof kozijnen. Voorbeeld zijn www.kozijnen-kosten.nl en www.kozijnen-prijzen-vergelijken.nl.


Meest bekeken - Alle categorieen