Categorieen


Pagina's

Verschillen tussen een dakopbouw, prefab dakkapel en nokverhoging

Niet één dakkapel is hetzelfde, elke dakkapel verschilt van elkaar qua maatvoering en vormgeving en dakkapellen worden door veel leveranciers verschillend aangeduid. Jammer genoeg worden begrippen als dakopbouw, prefab dakkapel en nokverhoging veel met elkander verward en dan hebben we het nog niet eens gesproken over de verschillen tussen houten, kunststof en polyester dakkapellen. Je kunt in dit artikel meer lezen over een dakopbouw, zijn tegenhanger een prefab dakkapel en over nokverhogende dakkapellen.

Hoe kenmerk je een dakopbouw?

Synoniem aan een dakopbouw is een traditionele dakkapel, van oudsher worden dakkapellen namelijk ter plaatste opgebouwd. Een dakopbouw kan in meerdere gedaantes voorkomen, in de vorm van een dakkapel, een complete verbouwing van de gevel van de eerste of tweede verdieping, maar ook als nokverhoging. Bij een dakopbouw worden slechts een klein aantal onderdelen geprefabriceerd, eigenlijk worden alle werkzaamheden op het dak ter plaatste uitgevoerd. Het geraamte van een dakopbouw is doorgaans van hout gemaakt, polyester dakkapellen zijn derhalve niet als dakopbouw verkrijgbaar, omdat deze geheel worden geprefabriceerd.

Hoe kenmerk je een prefab dakkapel?

Het bouwfenomeen van de laatste twee decennia is de prefab dakkapel. Het eindresultaat van een prefab dakkapel en dakopbouw zijn bijna identiek, alleen wordt de dakkapel in zijn totaliteit geprefabriceerd. De prefabricage duurt bij een gemiddelde dakkapelleverancier twee werkdagen, waarna de prefab dakkapel met een hijskraan op het dak wordt gehesen. Het gros van de mensen prefereert een prefab dakkapel, aangezien deze altijd binnen één dag worden gemonteerd. Je kunt prefab dakkapellen in verschillende gedaanten bestellen, te denken valt aan een platdak dakkapel, sleepdakkapel, verlegde nok dakkapel en nokverhoging.

Kan een nokverhoging echt als prefab dakkapel worden geleverd? Ja!

De begrippen dakopbouw en prefab dakkapel geven alleen aan hoe een dakkapel is opgeleverd. Ze zeggen helemaal niets over het type dakkapel. Iedere huizenbezitter kan dan ook platdak dakkapel of nokverhoging als dakopbouw of prefab dakkapel bestellen. Overigens zijn nokverhogingen wel de meest complexe dakkapellen, ten eerste is een vergunning altijd noodzakelijk. Tevens moet een nokverhoging zeer precies worden uitgemeten, zeker als deze wordt geleverd als prefab dakkapel, vandaar dat het gros van de nokverhogingen wordt gemaakt middels een dakopbouw, hierdoor mogelijk de verwarring bij veel consumenten.

In een vorige alinea is al even gerept over kunststof en polyester dakkapellen, op het oog twee gelijke dakkapellen, maar schijn bedriegt. De meeste dakkapelleveranciers duiden dakkapellen aan als kunststof dakkapellen, wanneer de buitenkant is afgewerkt met kunststof materialen als Keralit schroten en Trespa, maar het blijft een houten dakkapel door het houten casco. Bij polyester dakkapellen is eveneens het casco gemaakt van kunststof of beter gezegd polyester, de buitenafwerking is idem dito van kunststof materialen als Keralit schroten. Je betaalt voor een polyester dakkapel doorgaans 20% meer dan voor een kunststof dakkapel.
Over de auteur

Maurice

Als bron voor dit artikel heeft Maurice www.dakkapel-maken.nl en www.dakkapel-prijzen-vergelijken.nl gebruikt, deze websites zijn mogelijk gemaakt door E-Quotations en bieden informatie over ondermeer dakkapel kosten en prijzen en natuurlijk zijn uitgebreide artikelen te lezen over een dakopbouw en prefab dakkapel.


Meest bekeken - Alle categorieen