Categorieen


Pagina's

Een treinreis door het mooie Noorwegen

Als je gaat reizen tussen Oslo en Bergen, ga dan met de trein: de Bergen spoorlijn is één van de mooiste spoorlijnen in de wereld. Er zijn verschillende internationale ranglijsten die beschouwen de treinreis tussen Oslo en Bergen als de meest opwindende en mooiste treinreis ter wereld. Dan is het goed om te weten dat de laatste notering was van Lonely Planet's Tom Hall, hij was razend enthousiast over de Bergen spoorlijn. Hij concludeerde: "De Bergen spoorlijn is een reis die lang in je herinnering blijft bestaan. Als je de treinreis niet hebt gemaakt kun je niet met zekerheid zeggen dat het niet de mooiste treinreis van de wereld is". Dan wordt het tijd voor meer informatie.

De hoogte in
De hoogste snelheid op het spoor is te vinden tussen Oslo en Bergen. Het landschap tussen deze twee grootste steden van Noorwegen is prachtig, het meest spectaculair is de Hardangervidda, dit is het hoogste bergplateau van Europa. Dan vind je het hoogste punt is bij Finse, op 1222 meter boven de zeespiegel. De Bergen spoorlijn is erg populair bij zowel toeristen als pendelaars. De totale reisduur tussen Oslo en Bergen bedraagt circa zeven uur. Dan zijn er nog de bouwwerkzaamheden, deze begonnen in 1875 en het nam 34 jaar in beslag om het af te ronden. Er werkten intotaal ongeveer 50.000 mensen aan. De 182 tunnels werden met de hand gegraven. De Bergensbanen vierde haar honderdjarig bestaan in 2009. Dan is nog eens een mooi project geweest waar je nu nog van kunt gaan genieten.

De Flåm Spoorweg
Als je voldoende tijd over hebt en toevallig in Myrdal arriveert, is het de moeite waard dat je een treinreisje maakt van pakweg 20 kilometer met de Flåm Spoorweg. De trein neemt je mee omlaag naar het plaatsje Flåm aan het einde van de Aurlandfjord. De Aurlandfjord is een zijarm van de imposante Sognefjord, het langste fjord van Noorwegen. Een must voor iedere liefhebber van het spoor, de Flåm spoorlijn, één van de meest steilste spoorlijnen van de wereld op normaal spoor. Dit is erg populair voor mensen die naar Noorwegen komen. Dit is namelijk de lijn waar jaarlijks ongeveer 500.000 passagiers mee reizen gaat door een spectaculair landschap. De trein komt op mooie plaatsen langs steile bergwanden en diepe ravijnen, uit de raam leunen wordt niet aangeraden dit kan erg gevaarlijk zijn.

Beste reistijd
Wist je dat een reis met de Bergen spoorlijn net zo bijzonder in de winter is als in de zomer? Als je de kans hebt moet je natuurlijk beide proberen, het landschap verandert drastisch in elk seizoen en dat maakt het een totaal andere ervaring, goed werk om veel foto’s te maken als mooie herinneringen en je kunt de landschappen per seizoen gaan vergelijken. Als je in de winter reist vergeet dan niet dat de dagen kort zijn in deze tijd van het jaar, dus probeer tijdens daglicht te reizen (meestal tussen 9.00 uur en 16.00 uur).

De meeste toeristen boeken een stedentrip met het vliegtuig, bus of op basis van eigen vervoer. Toch is het leuk om eens met een luxe trein te gaan zoals de Fyra, Thalys, TGV, ICE International en Eurostar, deze brengen je snel en voordelig naar vele grote en leuke steden in Duitsland, Frankrijk, Engeland, België en Oostenrijk. Je kunt door heel Nederland op de trein gaan stappen, vanaf de NS stations in Arnhem, Utrecht, Breda, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Schiphol vertrekken dagelijks internationale treinen richting de diverse Europese steden zoals Parijs, Berlijn, Londen en Wenen. Een weekendje weg wordt ook steeds vaker mogelijk gemaakt met de trein.
Over de auteur

Niels Pietersen

Zoals je hier boven kan lezen zijn treinreizen door Noorwegen erg mooi. Ik ben zelf een fanatiek treinreiziger dus kan je dat met recht aanraden. Er zijn meerdere prachtige treinreizen. Neem nou een treinreis Zwitserland, door de hoge bergen en diepe dalen, door kleine dorpjes en grote steden. Echt een aanrader als alternatieve manier van reizen.


Meest bekeken - Alle categorieen