Categorieen


Pagina's

Advertentie-inkomsten van verspreiders van nieuws lopen terug

Alle grote verspreiders van gedrukt nieuws zoals kranten en tijdschriften hebben er mee te maken, een afname in de verkopersaantallen. Al jaren achtereen daalt het aantal consumenten dat een abonnement heeft op de (ochtend) courant, de grootste verspreiders van nieuws. Waar men in het verleden nog in grote getale een abonnement had op deze kranten is dat tegenwoordig wel anders. Nieuws wordt bijna niet meer in een gedrukte krant gelezen. Tegenwoordig leest men nieuws online. Minder mensen met een abonnement op de krant betekent dat de advertentie-inkomsten van krantenfirma’s enorm teruglopen. Nu al staan de bedrijven onder druk.

 

Nieuws in de ochtendkrant

Rustig een krantje lezen tijdens het met daarin het laatste nieuws in praktisch verleden tijd. Waar dit voor veel ouderen vroeger een vast ochtendritueel was lezen jongeren kranten en dus nieuws veel vaker onderweg. Grote boosdoener is natuurlijk de welbekende smartphone. Iedereen die met de trein naar zijn werk gaat kent het wel. Mensen om hen heen hebben alleen maar oog voor het kleine schermpje met daarom nieuws of natuurlijk de whatsapp, Facebook en dergelijke. Probleem voor de verspreiders van (gedrukt) nieuws is dat deze bedrijven hier geen geld aan verdienen. Uiteraard hebben de grote kranten bedrijven allen een website maar daarop nieuws en advertenties. Echter, mensen klikken niet vaak op deze advertenties waardoor er nauwelijks inkomsten zijn. De inkomsten die worden gegenereerd redden het niet bij de advertentie-inkomsten die men in vroeger jaren in de gedrukte krant ontving.

Het lijkt dan ook dat de gedrukte krant en gedrukte nieuws steeds meer naar de achtergrond gaan. De verwachting is dan ook dat steeds minder mensen een abonnement op  een krant nemen. Kranten bereiken dus minder mensen met hun nieuws. Tegelijkertijd zal dit leiden tot nog minder advertentie-inkomsten. Immers de advertentie-inkomsten hangen af van het bereik dat het nieuws in de krant heeft. Minder consumenten betekent minder advertenties en dus minder inkomsten.

 

Verspreiders van nieuws dienen nieuw businessmodel te verzinnen

Bovenstaande kan in de toekomst leiden tot enorme problemen. Immers, de bedrijven maken kosten om nieuws te verzamelen. Deze kosten werden in het verleden grotendeels gedekt door de abonnementsverkoop enerzijds en de advertentie inkomsten anderzijds. Nu al zijn de inkomsten niet genoeg om de uitgaven te dekken. Om een goede nieuwsgaring in de toekomst te waarborgen dient er een nieuw verdienmodel te komen. Een verdienmodel waarbij men nieuws kan verzamel en nieuws kan verspreiden. Alleen op deze manier kan men in de toekomst nog nieuws bij de consumenten krijgen.
Over de auteur

Mattijs

Naast de opkomst van internet zijn er ook veel websites die zich richten op het verspreiden van nieuws dat anderen hebben verzameld. Ook hierdoor komen de traditionele kranten in het nauw.


Meest bekeken - Alle categorieen