Categorieen


Pagina's

Lezen is goed voor je geest

Wat is de laatste keer geweest dat je een boek of een interessant artikel in een tijdschrift hebt gelezen? Bestaat jouw leesgedrag uit het lezen van tweets, Facebook-updates en chatberichten ? Wanneer jij één van de talloze mensen bent die niet regelmatig een goed boek of artikel leest, mis je behoorlijk wat voordelen van het lezen. Deze voordelen bespreken we hieronder.

Mentale Stimulatie

Studies hebben aangetoond dat lezen en het vergaren van nieuwe informatie je hersenen actief houden. Het is zelfs mogelijk om hiermee Alzheimer of dementie te voorkomen! Elke spier in je lichaam vereist zo nu en dan oefening om sterk en gezond te blijven. Dit geldt ook voor de hersenen.
De zinsnede “use it or lose it” is bijzonder geschikt als het gaat om je geest. Spellen zoals puzzelen en schaken vallen hier ook onder.

Stress vermindering

We hebben in het dagelijks leven allemaal te maken met spanning. Spanning op je werk, persoonlijke relaties, het behalen van bepaalde prestaties, familieproblemen en andere talloze kwesties. Dit verdwijnt allemaal wanneer jij je inleeft in een goed boek. Een goed geschreven roman, thriller of een boeiend artikel zal je afleiden waardoor je spanningen zullen wegvloeien en jij je volledig kunt ontspannen.

Kennis

Alles wat je leest vult je hoofd en geest met nieuwe stukjes informatie en je weet nooit wanneer het van pas kan komen. Deze kennis kun je gebruiken voor allerlei uitdagingen die op je pad zullen gaan komen. Wanneer je bijvoorbeeld elke dag de krant leest zul je merken dat je van allerlei onderwerpen goed op de hoogte bent en wanneer er op een verjaardag bijvoorbeeld ergens over gesproken wordt, zul jij makkelijk kunnen meepraten over het betreffende onderwerp

Het is erg belangrijk je kennis op peil te houden. En onthoud dat kennis je nooit kan worden ontnomen.

Woordenschat

Je zult merken dat naarmate je meer leest, je woordenschat beter wordt. Dit kan ontzettend goed zijn voor je zelfvertrouwen. Doordat je woordenschat groter is, kun jij je beter verwoorden tijdens bijvoorbeeld een presentatie of vergadering op je werk of studie. Doordat je communicatief sterker bent, zul je meer kans maken op een promotie of goede beoordeling  dan iemand met een kleine woordenschat.

Wanneer je een nieuwe taal leert, is het ook belangrijk om geregeld een boek in die taal te lezen. Je krijgt namelijk te maken met het gebruik van allerlei soorten (nieuwe) woorden in een bepaalde context. Tevens zullen hierdoor je schrijfvaardigheid en spreekvaardigheid verbeteren.
Over de auteur

Bas

www.top10-boeken.nl


Meest bekeken - Alle categorieen